10. prosince 2009

Podivný exodus zelených panáčků ze semaforů

Pozoruji to už dlouho a je to čím dál častější. Stojíte na semaforu, proti vám červený panáček a vedle vás se ozývá klap-klap-klap-klap. Když ale červený panáček zmizí a klapání zrychlí, zelený panáček nikde.

Je to zajímavé, ale zelené žárovky v semaforech praskají daleko častěji, než ty červené. Možná je to tím, že zelení panáčkové jsou v pohybu a tak se víc unaví, než ti červení, kteří jen stojí a čučí.

Zelení panáčkové zkrátka uvádějí věci do pohybu, což je potřeba. S těmi červenými bychom se daleko nedostali. Na druhou stranu, i když se dáte do pohybu s podporou zeleného panáčka, neznamená to, že vás někdo nepřeválcuje - člověk si musí dávat pozor i tak. Na druhou stránku, se zeleným panáčkem je to bezpečnější, než s tím červeným - s tím když se dáte do pohybu, tak i když se zrovna nic neřítí a neohrožuje vás, můžete se dostat do problémů. Stačí že jsou poblíž pánové od policie (obvykle městské) a chytnou vás při tom.

V politice je to tak nějak podobné. Zelení panáčkové se pomalu vytrácejí a už neuvádějí věci do pohybu. Naštěstí se ale mohou věci do pohybu dát i bez nich, což je naše jedniné štěstí. Jen je třeba to stihnout dřív, než od někud vyskočí nějaký červený panáček.

Červení panáčkové jsou tu totiž narozdíl od těch zelených pořád a zbavíme se jich vždy jen na chvíli, když se přepne semafor.

Žádné komentáře:

Okomentovat