23. ledna 2010

Warhammer 40K je kryptofašistický

Přiznejme si, je to tak. Warhammer 40K je tak kryptofašistický, až to skoro není krypto. Stačí se ponořit trochu hlouběji a dát si věci do souvislostí. V tomto článku předložím sérii usvědčujících důkazů.

V první řadě se podíváme, co je to vlastně ten fašismus. Česká wikipedie říká, že je to "totalitní ideologie, resp. politické hnutí, antidemokratického a antiliberálního zaměření" a také že "Fašistická ideologie vychází z nacionalismu, často bývá charakterizována jako záměrně iracionální". Anglická wikipedie říká, že je to (volně přeloženo) "Ideologie kombinující radikální a autoritářský nacionalismus s korporatistickým ekonomickým systémem a často bývá extrémě pravicový".

Existuje v celém světě Warhammeru 40K třeba jen jediná frakce, kterou by bylo možné označit za demokratickou, nebo liberální? Žádnou takovou neznám, ovšem pravý opak splňují snad všechny. Všechny ideologie mají alespoň kapku nacionalismu a záměrná iracionalita z nich přímo čiší. Radikální a autoritářský nacionalismus společně s korporatistickou ekonomikou pak velice vystihuje samotné Impérium, které je de-facto středem Warhammerového vesmíru. Ale k tomu se dostaneme později.

Česká wikipedie nám poskytuje také stručnou charakteristiku fašismu, ke které si dovolím úvést odpovídající výroky nalezené ve WH40K (v původním znění, bez titulků):

  1. Nadřazuje zájmy celku (národa, státu) nad zájmy jednotlivce
    • Every man is expected to work his fingers to the bone to accomplish the task in hand. And if that proves insufficient, he shall work them to the marrow!
    • What is your fate? My duty is my fate.
    • Only in death does duty end.
  2. Usiluje o totalitní stát (nikoliv však ve všech svých formách), proklamuje snahu o udržení disciplíny a plynulého chodu státu
    • It is better to die for the Emperor than to live for yourself.
    • A good soldier obeys without question. A good officer commands without doubt.
    • An empty mind is a loyal mind.
    • Perseverance and silence are the highest virtues.
  3. Vše je podřízeno jedinému zájmu: stát musí fungovat „jako hodinky“ (cit. Mussolini)
    • ...to je zhruba to samé, co předchozí bod
  4. Stojí v opozici vůči demokracii a liberalismu, spolu s cizinci a přistěhovalci je považuje za původce všeho špatného
    • Beware the alien, the mutant, the heretic.
    • Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
    • Know the Mutant; Kill the Mutant.
  5. V čele státu požaduje silného vůdce (vůdcovský princip)
    • Faith in the Emperor is its own reward.
    • Only the Emperor is all.
    • To admit defeat is to blaspheme against the Emperor.
  6. K potlačení opozice využívá násilí a moderní metody propagandy a cenzury
    • Purge the unclean.
    • Retribution stalks the heretic from afar.
  7. Zavádí korporativismus (zde se mi nepodařilo najít vhodný citát, avšak rozeberu tento bod později)
  8. Zavádí přímou či nepřímou, zjevnou či skrytou státní kontrolu či ochranu veřejných forem soukromého vlastnictví (holdingů, akciovek a jiných korporací), tzv. ekonomický fašismus (zde se mi nepodařilo najít vhodný citát, avšak rozeberu tento bod později)
  9. Podporuje klientelistické a mafiánské vazby vyhovující ekonomickým a politickým zájmům režimu a s jejich pomocí upevňuje ekonomickou a politickou kontrolu země (zde se mi nepodařilo najít vhodný citát, avšak rozeberu tento bod později)
  10. Demagogicky zneužívá možnosti propagandy, manipuluje s fakty a idejemi a zvyšuje kontrolu médií
    • Faith is the sturdiest armour. Hatred the surest weapon.
    • Camouflage is the color of fear.
    • Innocence proves nothing.
    • Pain is an illusion of the senses, despair is an illusion of the mind.

zdroje citátů:

Impérium

Impérium, nebo-li Říše. O tom, že se jedná o Říši fašistickou, svědčí celá řada věcí. Koneckonců, citáty uvedené výše pocházejí prakticky výhradně z imperiální knihovny. Ohledně korporativismu mluví za vše struktura Impéria, pouze místo korporací jsou tyto celky nazývány organizacemi. Pokud jde o kontrolu soukromého vlastnictví, pak je to jednoduché - nic takového neexistuje, vše spadá pod nějakou organizaci a je přímo kontrolováno nějakou částí Imperiálního aparátu. A nakonce, podpora mafiánských vazeb vyhovujících režimu je pěkně popsána v odstavci o rebelii, konkrétně tedy té části, kde se říká (volně přeloženo):

"Je mnoho způsobů, jak dostat vzbouřený svět zpět k Impériu. Pomocí tajných organizací je Imperium schopné získat kontrolu pomocí atentátů, populární agitace, ekonomických sabotáží a terorismu. Občas stačí k uklidnění rebelie odstranit jednu osobu. Proimperiální nebo protivládní skupiny mohou být infiltrovány a nebo podporovány"

Jsou tu ale i daleko zjevnější podobnosti, třeba jen čistě designového charakteru. Srovnejme například Imperiální orlici s Říšskou orlicí. Podobnost čistě neúmyslná a náhodná? Jistě dalo by se poukázat na podobnost s ruskou říšskou orlicí, ale někteří staví i tento symbol do zajímavých souvislostí

Vezměme třeba tyto dva pány, konkrétně Imperiální komisaře (jenž si berou mustr ze sovětských politických komisařů. Sice to není fašismus, ale totalita ano. Prašť jako uhoď) a srovnejme je s těmito dvěma pány, tedy Hitlerem a Mussolinim. Také jsou si celkem podobní, nemyslíte? Ono tedy úplně stačí ten motiv lebky a orlice - modelům komisařů by se to všechno na čepici nevešlo, proto tam mají jen lebku (a orlici mají jinde), ovšem příslušníkům SS se to tam vešlo a tak měli na čepici jak orlici, tak lebku.

Dalším fašistickým konceptem zabudovaným do Warhammeru 40K je koncept nadlidí, podlidí a čisté rasy. Imperium se stará o to, aby lidská rasa zůstala čistá (purge unclean), zbavená podlidí (kill mutant) a v jeho službách jsou naopak nadlidé - tedy Vesmírní Mariňáci, kteří jsou geneticky upravení a na mnoha místech jsou přímo nazíváni nadlidmi.

Když rozebíráme rasu, tak není od věci zmínit, že ačkoliv GamesWorkshop vydal stovky modelů a ke každému je nespočet schémat, jak je obarvit, neexistuje v celém Warhammeru jediný černoch, asiat nebo třeba inuit. Zřejmě byli všichni označeni za mutanty a pozabíjeni. Ale třeba je to jinak a byli pouze prohlášeni za kacíře a upáleni. V Imperiu totiž funguje Inkvizice, která se o podobné věci stará. Někdy to vezmou z gruntu a spálí rovnou celou planetu. Říká se tomu Exterminatus. Někdo by mohl namítat, že to odnese spousta neviných, ale vždyť přeci platí že "There is no such thing as innocence, only degrees of guilt". Je to praktické pořekadlo - ať upálí kohokoliv, určitě byl vinen...alespoň trošku.

Někdo by tedy mohl namítnout, že inkvizitor Toth, který se objevil v Dawn of War je černoch a tím pádem tato úvaha o čistotě rasy ztrácí smysl, ale tady je třeba zmínit, že jej vymysleli pánové z Relicu pro svoji hru, nikoliv pánove z GamesWorkshopu.

Ostatní rasy

Dost už bylo Imperia, jelikož se jedná nejstarší "rasu" (z toho pohledu, jak se objevovali během vývoje hry) u nich lze nalézt nejvíc důkazů (už jen proto, že si s žádnou jinou tak nevyhráli), ale zdaleka ne jen u nich. Vezmu to v rychlém sledu:

Orkové válčí proto, že je to baví a je pro ně vším. Jejich tlupy (jenž si trefně říkají WAAAAGH!) jsou vždy vedeny největším a nejsilnějším orkem - tj. vůdcem.

Nekroni jsou nemyslící stroje na zabíjení - tím pádem jsou velice poslušní a dělají přesně to, co se po nich chce. Pouze Nekronští Lordi mají vědomí a slouží svým božstvům (jenž lze označit za skutečné vůdce).

Eldaři jsou trochu jiné kafe. Nemají Vůdce, nejsou tak vysazeni na absolutistickou kontrolu, mají několik národností, které se v mnohém liší a přesto spolu dokáží nějak vycházet a umí spolupracovat i s jinými civilizacemi - alespoň do té míry, kdy se jim to ještě hodí. Nicméně původní Eldarské imérium se rozpadlo před dávnými věky a Eldaři od té doby postrádaji jednotu a poslání (viz. poslední odstavec historie), což nepřímo naznačuje, že bez vůdce a povinosti vůči státu/vůdci jsou ztraceni.

Temní Eldaři jsou stvoření hnaná pouze touhou požírat cizí duše - tedy opět sledují vlastní nízké cíle a nemají velkého vůdce, který by dal jejich životům smysl a řad. Právě proto jsou ti zlí.

Chaos - pravý opak řádu (nastoleného státem a vůdcem) a je ztělesněním všeho zla. Jedná se o armády zrádců, kteří se zpronevěřili svému poslání (tj. sloužit svému vůdci) a za příslib moci (a tedy i nezávislosti) se zapletli do služeb Chaosu, vedeného vůdci v podobě bohů Chaosu. Aby to nebyl jen koktejl Imperia a Temnych Eldarů, jsou navrch přidáni nějací ti démoni, což ovšem není nic jiného, než další sluhové temných vůdců.

Tau nenásledují vůdce, ovšem "vyšší dobro". To znamená vzdát se nepotřebných věcí pro dobro celku a sjednotit se (a všechny ostatní) pod tímto vyšším dobrem. No a komu se to nelíbí, toho prostě odstřelí. Stát totiž musí fungovat jako hodinky.

Pokud jsou mravenci ideální model komunismu, pak Tyranidi jsou ideálním modelem fašismu. Všichni jedinci jsou pod přímou kontrolou mysli (vůdce) jejich společenství a jsou plně obětovatelní pro naplnění vyšších cílů - což zpravidla znamená sežrat vše, co se dá.

Sečteno a podtrženo

Ačkoliv je Warhammer 40K smeťák, na kterém si každý najde to co hledá, věci zavánějící fašismem jsou jím prokořeněny velice hustě. Někdy vykukují už na první pohled (jako třeba z čepic komisařů), jindy je mnohem hlouběji. Faktem je, že ideály, které v tomto fiktivním světě váhu, jsou k fašismu v mnohém blízko a v případě Imperia jsou dokonce totožné.

Až bude váš chlapeček žadonit, že by chtěl koupit figurky, hru nebo knížku s nálepkou Warhammeru, dobře si rozmyslete, jestli je tohle to, čím chcete aby se jeho nezralá mysl zabývala. Pokud už toho má haldy, nad dveřmi do pokoje má nějaký latinský nápis, baví se likvidací cizácké verbeže a projevuje neochvějně radikální názoty, zvažte jestli by nebylo vhodné si s ním trochu popovídat.

Jestli už si figurky kupujete sami a chystáte se mi napsat co jsem to za idiota že vyplivnu takovouhle snůšku nesmyslů očerňující váš milovaný Warhammer, zamysle se. Když ne nad tím co tu píšu, tak nad tím, jestli to, že o tom nechcete ani uvažovat není tak trochu známka fanatismu - třeba vám zájmem o tenhle fašismem prorostlý svět vaše podvědomí něco nenápadně naznačuje...

Tento článek předkládá možný úhel pohledu. Jak už to u úhlů pohledu bývá, není jediný, tak to mějte na paměti.

13 komentářů:

  1. No myslím si že 80% toho je pravda ale na druhou stranu je to tak udělané schválně. Protože v tak krutém a beznadějném vesmíru co je ve hře popisován by snad ani jiný politický systém než totalita nefungoval nepřižil by a pokud by v něm přežíval demokratický režim s myšlenky občanů (ne mě se nechce, ja se bojím, at se postarají jiní) jak to občas funguje na naší planetě tak by lidská rasa nepřežila ale diky bohu u nás na planetě to neni až tak krutý takže takové režimy přežívají a mastí si kapsy ohánějící se demokracijí a sovobodou ale není tomu tak jen dobře a spolehlivě tahají za provázky už tak prohnilé loutky. A určité znaky jako orlice tak orlici mají i američani ve svém znaku je vidět vždy při proslovu prezidenta a nebo USAF. A lebka je znakem toho že S. Marines nejsoum žádní máslíčka a občas nějáké to zvěrstvo udělat musí i malinká milosrdná chybyčka může být konec. Celý svět W40K je dost smutný a černý není v něm žádná radost však jak je napsané už na knížkách vzadu "v dáli není nic než válka" a o tom tato hra je a především je určená spíše pro dospělé lidi kteří mají v politice a v tom co je dobré a špatné už jasno protože v samotné hře např. Down of war 2 neni vždy uplně slušná mluva. A pokud dítě chce koupit hru tak rodiče samotní si hru mají nejdříve prohlédnou pak se podívat na nálepky vhodnosti označení M, T, 18+ a tak dále. Nevidím v tom problém. Mě osobně warhammer kvuli právě téhle tvrdosti chytl. Strategií kde se všechny hrající strany odkazují jen na humanitu, dobrotu a tak dále mám už plné zuby protože to nefunguje je to jen plagát který překrývá hnusnou červy prohnilou prohnanost. Tato hra je předevšim o uvolnění myšlenek a tak dále když neberu že se jí zmocní duševně nemocní lidé ale pro tyto lidi hry nejsou.
    S pozdravem a přáním krásného dne Nosferath.
    Pokud se k mému komentáři budeš chtít vyjádřit rád si to přečtu napiš na darknosferath@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych to s tou humanitou a skutečností tak jednoduše neviděl, ale o tom tenhle článek není.

    Co se týká článku, tak je to vedlejší produkt rozsáhlejší studie (jenž se tu objeví nejspíš někdy v březu) symboliky Warhammeru a psychologického pozadí, tohle tak nějak vyplulo. Ale uznávám, že je to celé podané dost tendenčně :)

    Díky za obsáhlý komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. Řeknu ti to co řekli i samotní autoři hry :-) v temné budouctnosti vesmíru není nic jiného než válka :-) a demokratická společnost není uspůsobená k vedení rozsáhlé války. Je třeba vůdce který bude konat rychlá rozhodnutí a to zda budou dobré nebo špatné rozhodne jen osud :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Při nejlepší vůli - vůdce je tuhej. Všechno řídí jakási neprůhledná agenda, jejíž motivy jsou přinejmenším nejasné a ta mrtvola na pozlaceném křesle funguje spíš jako symbol (a maják do warpu) než cokoliv jiného :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když rozebíráme rasu, tak není od věci zmínit, že ačkoliv GamesWorkshop vydal stovky modelů a ke každému je nespočet schémat, jak je obarvit, neexistuje v celém Warhammeru jediný černoch, asiat nebo třeba inuit. Zřejmě byli všichni označeni za mutanty a pozabíjeni. Ale třeba je to jinak a byli pouze prohlášeni za kacíře a upáleni.

    lol, dobry blud, nabuduce si poriadne nastuduj o com pises, aby si nepisal taketo kraviny. Dokonca maju cele serie modelov, Salamander Space Marines "nadludia" su cernosi, White Scars Space Marines su zase mongoli atd.

    Ako cely clanok je tak nejak divno ucelovo napisany, pride mi to ako random hate bash o veci ktorej autor nerozumie :).

    OdpovědětVymazat
  6. Salamandři opravdu NEJSOU černoši, jsou jen dočerna opálení díky vysoké radiaci jejich domovského světa (viz. Codex) - taky jim díky tomu žhnou oči. White Scars zas připomínají Čingischánovu bandu svojí kmenovou strukturou. To jsou ale jen rysy, podobně jako krvavé choutky Blood Drinkers, ne antropologické rozdíly.

    Takže ne, opravdu to není blud.

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.postavy.cz/mordecai-toth/ Inkvizitor Toth z dawn of war je černej jak bota :D když jsme u toho že tam nejsou jiné černoši

    OdpovědětVymazat
  8. oi io jj více méně s tvým článkem asi i souhlasým , ale je třeba si uvědomit řadu věcí : 1) je to válečná strategická hra jejíž náplň je rozcupovat soupeře na cucky (na stole ) ( a pak se tomu zasmát v hospodě u piva ) a její náplní je bitva a nic jiného ( žádná budovatelská strategie , žádná diplomacie , ekonomika , rozvoj společnosti ... )
    2) impérium sou sice fašouni , ale jak sám píšeš to všichni ostatní rasy více méně taky takže jim asi ani nic jinýho nezbejvá .
    3) co se týče ras je to sporný ( viz hry od relic , salamandři , bílý jizvy ) , ale na druhou stranu sem před časem četl seriózní článek o tom že vlivem mýšení stejně více méně klasický rasy ( asiati , černoši , běloši ) časen ( 3000-5000 let už si to nepamatuju ) zaniknou a zbyde jen jedna - lidská .
    a tak by se asi dalo pokračovat dost dlouho - každopádně já bych GW vysloveně z propagace fašizmu asi nepodezíral .
    Setec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedá se říct, že by GWS přímo propagoval fašismus, ale faktem zůstává, že to tam prostě JE. Přechodem od nadsazeného Rouge Tradera k dnešnímu smrtelně vážnému feelingu se to navíc vyhraňuje čím dál víc.

      Samozřejmě je pravda, že je to figurková válečná hra, ve které by se měl bez skupulí mydlit kdokoliv s kýmkoliv a to klidně i z vlastního týmu. K tomu těžko může docházet jindy, než v totalitě nebo anarchii a anarchie se holt k armádě moc nehodí.

      Díky za reakci - jsem potěšen, že tenhle článek vzbuzuje vášně i po letech :)

      Vymazat
  9. faktické chyby:
    Dan Abnett ve svých knihách o duších z Tanith popisuje různě vypadající imperiální gardisty (ve smyslu lidských ras jak je známe ze života).

    Dále v té samé sérii se objevuje motiv férového komisaře, ne komisaře typu:"Kulku nepřítele nebo mojí!"

    Impérium JE schopno spolupracovat i s jinými rasami - například s Tau - viz kniha Gav Thorpa Komando Smrti.

    Spousta nadlidí z řad space marines jsou natolik nadlidmi, že hraničí s mutanty a mají též potíže s inkvizicí (space wolves) - takže ani superhumani to nemaj jednoduchý...

    S chaosem a heretikama (kacířema) to taky neni tak černobílý, některé odpadlické kapituly SM se dali na chaos nedobrovolně, protože neměli na vybranou (jednou chtěli být loajální císaři po svém a za to jsou stíhány).

    Čímž se dostává k tomu, že si splácnul démony a chaos SM dohromady, když ono to asi zas tak neva ;).

    Konec faktografických chyb nebo nepřesností, kterých jsem si všim.

    Herní sérii neznám, jen jsem přečetl mnoho knih a barvim modely ;)

    Hodilo by se víc srovnání s komunismem stalinistické doby: "Kvantita je kvalita sama o sebe." (Stalin).

    Nebo se středověkou inkvizicí.

    Článek se mi moc líbil, protože se často pozastavuju nad těmito analogiemi.
    Zároveň se mi nelíbil, protože mi přišel lehounko afektovanej a... hmmm... řekl bych, žes pracoval s neúplnými informacemi :)

    Na závěr bych chtěl říct, že pořádný kus tauského "for the greater good" (pro vyšší dobro) by slušel každému dnešnímu politikovi. Když vezmeš vlastnosti některých ras a trochu je srazíš z extrému, občas z toho vzejde spíš inspirující myšlenka, než myšlenka pobuřující.

    PS: dík každému, kdo četl až sem :D
    konstruktivní diskuse možná na pilniczek@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. článok je pravda ja som ten radikalizmus poznal po par dňoch čo som preskúmal svet warhammeru. A divím sa ľudom ktorý sa idú zblaznieť ak im niekto tie ich "hračky" trochu skritizuje. Priznám sa že PC hry som si zahral..a bolo ťažke sa s ostatnými rasami nejak stotožniť, snáď ešte Eldari sa dali. Najviac ma udivuje ten fanatizmus s akým na rôznych fórach reagujú ľudia čo miluju Emperora...prípadne aj tý čo uctievajú bohov chaosu. Nuž..divné univerzum. mam dojem že zahrávať sa s fašizmom majú bližšie národy ruska a anglicka..než samotný nemci. A tak ničo takéto mohlo vymyslieť len v anglicku..i keď neviem či jeden z autorov nebol talian.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, Warhammer 40k je temný, feudální, fašistický a sexisticky šovinistický. No a právě v tom je kouzlo tohoto vesmíru. To, že si s někým hraju na fašismus, ale neznamená, že jsem fašista, jen chápu, co to fašismus je, o co jako ideologie usiluje a jak se projevuje.

    OdpovědětVymazat