31. října 2010

Symbolika Warhammeru 40k - Imperium

Po krátkém pojednání o tom, že Warhammer je kryptofašistický, jen6 vzniklo jako vedlejší produkt shromažďování podkladů pro tento článek, konečně přináším první část rozboru symboliky tohoto fiktivního světa.

Aby nedošlo k mýlce, nejedná se o symboliku v tom smyslu, ze tenhle znak patří tam té frakci té a té rasy a objevuje se tam a tam. Koho tohle zajímá? Tento článek je věnován významu jednotlivých symbolů a jejich původu a má poodkrýt noty, na které GamesWorkshop těmito symboly hraje a možná i část tajemství úspěchu tohoto okázale brutálního světa.

Nyní ale věcné výsledky mého bádání...

Konkrétní symboly

Lebka

Lebka je jedním z nejčastějších symbolů, rozšířených po celém světě, nejinak je tomu ve světě Warhammeru 40k (tedy nejen u Imperia). Lebka je v první řadě vnímána jako symbol smrti a nebezpečí, v dřívějších dobách též jako sybmol smrtelnosti (zejména ve výtvarném umění) a na vojenenských stejnokrojích symbolizuje ochotu nositele položit život za vlast. V křesťanství je lebka symbolem pokání a pomíjivosti života.

V některých kulturách je ovšem lebka vnímána i jako symbol znovuzrození a života. Je spojována s duší a tedy i posmrtným životem a mnoha kultur využívalo lebky jako kultovní předměty. Kmeny jihovýchodní Asie, Oceánie a Jižní Ameriky považovaly lebky (a hlavy vůbec) za symboly síly a jejich odnětím protivníkovi měla jejich síla přejít na válečníka a jeho kmen.

 

Orlice

Orlice je velice obvyklý heraldický symbol, zejména pokud jde o říše (Rusko, Rakousko-Uhersko, 3. říše...). Orel je po celém světě považován za symbol síly a suverenity, v evropské tradici přímo symbolem moci (v křesťanství je symbolem Boží moci). Dvojhlavý orel (tedy orlice) je považován za symbol slunce.

Když vezmeme v úvahu všechny tyto výklady, může být výstižnější znak pro Impérium, v jehož čele stojí zbožněný vládce, který září jako maják pro cestování prázdnotou?

 

Kalich

Kalich patří k nejstarším křesťanským symbolům a později se stal symbolem husitského hnutí. V přeneseném významu jej tedy lze chápat jako symbol svaté války. Může být chápán i jako svatý grál, nebo pohár a tedy symbol vítězství.

V některých konkrétních případech má však přítomnost kalichu ve znaku velmi konkrétní význam - například ve znaku Blood Drinkers znázorňuje hlavní specifikum této kapituly.

 

Symbol Imperiální gardy

Lebka s křídly je kombinací imperiální orlice a lebky. Lze proto usuzovat, že má znázorňovat ochotu Imperiální gardy obětovat život při obraně Impéria... nebo alespoň že se to čekává.

 

Symbol Inkvizice

V základu velmi pravděpodobně písmeno "I", doplněné lebkou, symbolizující strach, smrt a možná i duši.

Pro tři horizontální čáry značně připomíná džed - staroegyptský symbol života a zmrtvýchvstvání. Prapůvodně měl džed pravděpodobně být ořezaný strom (kmen a pahýly větví), který znovu obrazí. Symbolizoval páteř boha Usira a byl spojován i s dalšími bohy. Je chápán rovněž (stejně jako mnoho jiných) jako falický symbol.

 

Lilie

Lilie je chápána jako symbol čistoty, nevinosti a míru. V Číně je vnímána jako symbol úlevy od smutku, v Austrálii zas jako symbol vytrvalosti. V křesťanství je symbolem svaté trojice, čistoty Panny Marie a také archanděla Gabriela.

 

Kříž

Kříž je pochopitelně symbolem křesťanství a maltézký kříž i symbolem rytířství. Crux Terminatus je odvozen buď právě z meltézkého kříže, nebo od řádu železného kříže (který ovšem z maltézkého kříže rovněž vychází). V obou případech je to odznak odvahy a chrabrosti, v případě maltézkého kříže i rytířských ctností.

 

Pěst

Ruka zaťatá v pěst je samozřejmě velice agresivní symbol. Symbolizuje sílu, odhodlání a rozhodnost a je proto častým symbolem revolucionářů. Často se objevují i ruce svírající různé zbraně nebo blesk, čímže je agresivní povaha symbolu ještě posílena.

 

Blesk

Blesk je odvěkou zbraní bohů a bývá i symbolem osvícení a plodnosti. Blesk je také znakem rychlosti a rychlé a ničivé útoky bývají označovány jako bleskové.

 

Symbolické asociace

Meče

Mimo to, že jsou meče znakem cti a vysokého postavení (a proto dodnes hrají roli v některých ceremoniích), jsou rovněž velice mužným symbolem a atributem hrdinů už od dávných časů.

Meče dokreslují i obraz další symbolické asociace a to...

Rytíři

Nemusí se jednat o Gray knighty, i obyčejní vesmírní mariňáci, ve svých mohutných brnění, s nezlomnou odvahou a neporazitelností v boji značně připomínají obraz legendárních rytířů a evokují hrdinství, slávu a řád.

 

Božský vládce

Od doby, kdy se lidé začali sdružovat do větších celků, kterým vládly větší vládcové, než kmenoví náčelníci, se objevují bohorovní panovníci. Ve starověkém egyptě byli faraoni považováni za syny bohů, japonský císař má mezi svými předky bohyni slunce Amaterasu a korunovace evropských králů byla vždy "z boží vůle". Moderní kulty osobnosti dokazují, že hledání božských vzorů je hluboko zakořeněné v lidské přirozenosti a nejedná se tedy o přežitek.

Neomezená moc

Božský vládce je jedna věc, ale řekněme si upřímě, s mrtvolou na zlatém trůně se chce ztotožnit málo kdo. Máme tu ale jiné, kteří božskému vládci "slouží" a jejich moc je prakticky neomezená. Komisaři mají neomezenou moc nad životem a smrtí svých podřízeným (a střelba do vlastních řad je i náplní jejich práce). Na iknvizitory zas nikdo nemůže, ale sami mohou na kohokoliv a i když jsou jen kolečkem ve stroji, díky tomu že pracují v terénu mají víc než dost prostoru pro svojí realizaci (cokoliv to znamená).


Tak, to už by pro dnešek stačilo ne? Největší knedlík v podobě Imperia máme za sebou, na další se podíváme příště.

Veškeré zde použité obrázky patří spolešnosti GamesWorkshop. V tomto článku jsou použity v souladu s §31 zákona č. 121/2000 Sb. V článku byly použity infrmace pocházející z mnoha různých zdrojů a není reálně možné je všechny vyjmenovat. Jmenuji proto jen zdroj nejvydatnějším zdrojem a to knihu Znaky a symboly - Jak vznikly a co znamenají.

Žádné komentáře:

Okomentovat