23. února 2012

Symbolika Warhammeru 40k - Chaos

Druhý, opožděný a nejpíš i poslední díl minisérie o původu a významu symbolů a skryté symboliky ve světě Warhammeru 40k. Zatímco v prvním díle jsme mluvili o Imperiu, druhý díl je zaměřený na balíček těch zlých a ošklivých, tedy Chaos. V tomto výčtu jsou vynechány symboly, které už byly popsány v předchozím článku.

Konkrétní symboly

Znak chaosu

Osmicípá hvězda jako znak chaosu pochází z díla sci-fi a fantasy spisovatele Michaela Moorcocka a nemá s Warhammerem zhola nic společného. V sedmdesátých letech dvacátého století byla převzata okulním hnutím magie chaosu (které v té době vzniklo zřejmě jako "satanismus s lidskou tváří", tj. magie, kterou si každý praktikuje více méně jak uzná za vhodné, bez toho aby byla spojována s ďáblem). Samotný symbol osmicípé hvězdy se oběvuje v historii mnohokrát v různých podobách a symbolizuje kde co. Osm cípů symbolizuje řád, rovnováhu a symetrii, číslo osm značí v křesťanství zmrtvýchvstání, ve východních filosofiích je šťastným číslem, v Číně údajně i proto, že "osm" zní podobně jako "úspěch" a dále se spojuje s osmi nesmrtelnými božstvy. V budmismu je dharmačakra symbolem osmi cest k osvícení. Nepodařilo se mi ale najít jediný seriózní zdroj, který by naznačoval, že by osmicípá hvězda byla před 20.stoletím symbolem chaosu.

Slaanesh

Znaky bohů Chaosu jsou podle všeho zcela smyšlené (nebo se mi při nejmenším nepodařilo najít jasnou podobu s realnými symboly) a nasvědčuje tomu i fakt, že se vyskytují v různých variantách, které sice zachovávají základní tvar, ale svým pojetím se celkem liší. Přesto jeden z těchto znaků vyložit lze a to znak Slaaneshe. Slaaneshe je bohem potěšení, nestřídmosti, chtíče a dalších neasketismů, mezi jehož vlastnosti patří i schopnost měnit pohlaví dle libosti. To se promítá i do jeho znaku, který je lehce stylizovaným genderovým symbolem, konkrétně přeškrtnutým mužským symbolem, který je používán jako symbol transgenderismu.

Čísla

S warhammerovským Chaosem se pojí řada čísel. Osmičku jsme probrali už u osmicípé hvězdy a osmička je zasvěcena bohu Khroneovi. Devítka připadá Tzeentchovi a protože je to třikrát tři, je symbolem úplnosti, naplnění, rovnováhy a věčnosti. V judaismu je symbolem inteligence a pravdy. Její výklad jako šťastného/nešťastného čísla se však často liší. Mayové považovali devítku za šťastné číslo, Aztékové zas za nešťastné číslo bohů noci. Pro japonce je devítka nešťastná, protože zní podobně jako "bolest", pro číňany naopak šťastná, protože zní podobně jako "dlouhotrvající". Sedmička je zasvěcena Nurglemu, bohu chorob a fyzické pokřivenosti. S tím ostře konstrastuje poměrně jednotný výklad sedmičky jako šťastného čísla a symbolu úplnosti napříč kulturami. Šestka je zasvěcena již zmiňovanému Slaaneshovi a její výklad je opět v rozporu s povahou boha Chaosu. Šestka je totiž symbolizuje rovnováhu, harmonii a úplnost (a u Mayů naopak smrt), což ostře kontrastuje s obrazem nezřízenosti a požitkářství.

Oko

V tomto případě se jedná o symbol Black Legion a jistě souvisí s jejich útočištěm - dírou zvanou Eye of Terror. Pojďme se ale zaměřit na samotné oko. V souvislosti s božstvy je oko především symbolem vševidoucnosti a všudypřítomnosti, v budhismu a hinduismu symbolizuje moudrost. Oči egyptských bohů mohli přinášet jak ochranu, tak zkázu. Podobně lze chápat i význam očí v řadě dalších kultur - talismany ve tvaru očí mají ochraňovat před uhranutím, přičemž uhranutí bývá spojeno se "zlým pohledem". Další nezanedbatelnou asociací je chápání oka jako okna do duše.

Uroboros

Ve znaku legie Thousand Sons se objevuje symbol hada, požírajícího vlastní ocas. Jedná se o starobylý, který se objevuje napříč kulturami - vyskytuje se na Egyptkých sarkofázích, Šalamounově pečeti, hovořil o něm Platón a lze nalézt i u předkolumbovských civilizací na obou Amerikách. Uroboros, tedy had požírající vlastní ocas je symbolem nekonečného syklu, obrození, sebezničení a sebeobnovy a tím i nesmrtelnosti. V alchymii symbolizuje princip "vše jedno jest".

Symbolické asociace

Zrada

Armády chaosu tvoří z nemalé části přeběhlíci z řad imperia, kteří jsou tím pádem považováni za zrádce a kacíře. Legie vesmírných mariňáků zradili Císaře a přidali se na stranou Chaosu. Tím pádem se mohou loajální vazalové cítit, že jsou lepší než oni a potírat je se spravedlivým hněvem tak krutě, jak jen dokáží. Jenže na zradu se dá dívat i zdruhé strany...

Vzpoura/Revoluce

Život ve světě, kde je málo co tak nahraditelné jako člověk, smrtelná nebezpečí číhají na každém rohu a jakýkoliv náznak neloajality vůčí vládnoucí diktatuře se rovná rozsudku smrti...v lepším případě. Kdo to nechce přijmout, musí se vzbouřit, postavit se tyranii a vzít osud do vlastních rukou, i když to znamená stát se vyhnancem.

Peklo

Místo plné utrpení, kam míří duše hříšníků a ze kterého se čas od času nějaké to zlo vrátí. V kulturách po celém světě existuje mnoho konceptů pekla a pokaždé je za trest.

Tajemno

Chaos je zmatek, nepředstavitelný a nepochopitelný spletenec všeho, kde přestávají platit známé pravdy. To samé se dá ale říct i o ezoterii, okultismu a náboženství. Lidé touží po nadpřirozenu a vábí je, navzdory zhoubnosti, kterou může skrývat.

Moc

Chaosáci jsou velcí, zlí a oškliví. Démoni jsou nezastavitelné pekelné bestie (dokud se nestřetnou s Grey Knighty) a Mariňáci Chaosu dávají svým Imperiálním protějškům zabrat, protože co ztrácí na archaické výbavě (i zkostnatělé Imperium za těch 10 tisíciletí trochu pokročilo) a ošklivých mutacích, to dorovnávají silami warpu. Mají moc, kterou by jinak neměli.

Sečteno a podtrženo

Chaos je ideálním opakem řádu zastoupeného Imperiem, čekající na každého rebela, kterému zkostnatělé Imperium leze krkem a dává další možnosti vyžití těm, pro které je běžné frenetické zabíjení ostatních Warhammerových kultur čajíčkem pro batolata. Současně tvoří perfektního protivníka pro Imperium, i všechny ostatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat